Categories
Uncategorized

3 Strategi Kalahkan Pesaing

Dalam dunia bisnes, kita tak dapat lari dari persaingan. Ada sesetengah bisnes yang beruntung kerana ia unik dalam bidangnya. Namun, bagi kebanyakan bisnes, mereka berkongsi market share dengan beribu lagi pesaing yang lain. Jadi, ini 3 strategi yang anda boleh praktikkan untuk mengalahkan pesaing.

1. Miliki produk yang lebih bagus

Dalam apa pon bisnes yang anda ceburi, cuba untuk miliki produk yang paling bagus berbanding pesaing anda. Respons kepada pelanggan anda dengan lebih baik dan jangan kompromi dengan kualiti. Kalau anda mempunyai restoran, pastikan makanan di restoran anda adalah yang paling sedap. Cuba wujudkan checklist untuk quality control dan reward staff yang memberikan servis terbaik untuk pelanggan. Jika anda lakukan ini, 2 perkara akan berlaku.

  1. Moral staff akan meningkat dan anda akan menarik pekerja yang terbaik
  2. Bisnes anda akan grow kerana pelanggan mahukan yang terbaik

2. Deliver dengan lebih cepat

Tak semestinya deliver barang yang pelanggan beli ye. Maksudnya juga di sini ialah respon kepada pertanyaan pelanggan dengan lebih cepat, deliver servis dengan lebih cepat. Senang kata, buat kerja dengan lebih pantas. Ini kerana pada masa sekarang ini, kepantasan adalah satu komoditi yang sangat mahal, kerana masa sangat berharga. Kebanyakan pelanggan anda sangat sibuk jadi bila anda deliver dengan lebih cepat, ianya adalah bonus. 

3. Miliki value proposition yang lebih baik

Posisikan produk atau servis anda supaya ia nampak lebih bernilai di mata pelanggan. Untuk mengetahui apa yang betul-betul bernilai di mata pelanggan, di sini lah kemampuan anda untuk mengenali pelanggan sangat penting. Tak banyak bisnes yang betul-betul mengambil kira apa sebenarnya perkara yang sangat bernilai di mata pelanggan mereka. Sebab itulah, tak banyak bisnes yang betul-betul berjaya. Jadi, mula kenal pelanggan anda dengan lebih dalam dan gali sedalam mungkin, apa yang mereka betul-betul value supaya anda boleh tawarkan kepada mereka benda tersebut.

Categories
Uncategorized

3 JENIS KONTEN YANG PALING BANYAK DI SHARE

Pernah tak tertanya-tanya apa jenis konten yang paling banyak di kongsi di internet? Mesti pernah kan. Dalam artikel kali ini, saya nak share 3 jenis konten yang paling banyak di share di internet. Mana la tahu anda dapat ilham untuk anda punya next viral konten kan. Jom tengok.

  1. Inspirasi

Ya, ini adalah antara jenis konten yang paling banyak di kongsi di internet. Anda rasa kenapa? Anda pernah dengar tak quote “facts tells, stories sells”. Konsep ini bukan je boleh di guna pakai dalam direct response advertising, tapi juga dalam konten. Cuba ingat balik berapa kali anda tiba-tiba berminat untuk tahu sesuatu perkara hanya sebab ada cerita yang membuatkan anda nak tahu. Jadi, kalau anda tengok kebanyakan konten jenis inspirasi ini lebih-lebih lagi yang berdasarkan cerita sebenar, kebanyakannya mesti ada story di sebalik kisah tersebut. Jadi, ini antara sebab utama konten jenis ini paling banyak dikongsi di internet.

  1. Jenaka

Konten jenis ini memang banyak di kongsi di internet lebih-lebih lagi di media sosial. Anda rasa kenapa? Kebanyakan pengguna media sosial bukannya dalam mood nak membeli bila mereka skrol Facebook atau Instagram. Kebanyakan mereka dalam mood nak relaks dan asingkan minda dari perkara yang stress. Jadi, bila ada konten yang kelakar, ini akan feed mereka punya desire. Manusia juga pada lumrahnya suka buat orang ketawa. Jadi, mereka akan share konten tersebut pada orang lain. Walaupun tak di share secara public di wall mereka, kebanyakannya akan tag rakan-rakan ataupun share secara personal. Jadi, konten itu tadi tetap dapat reach yang tinggi.

  1. Konten yang memberi value

Konten jenis ketiga yang paling banyak di kongsi di internet ialah yang memberi value kepada audiens. Internet merupakan tempat di mana pengguna mencari solution kepada masalah mereka. Sebab itulah video tutorial banyak dikongsi di internet. Konten jenis ini sesuai digunakan untuk bisnes yang memerlukan mereka untuk educate pelanggan.

https://business.facebook.com/alfarabishariffofficial/videos/554005221984001/

Categories
Uncategorized

4 Metrik Penting Dalam Digital Marketing Yang Pemilik Bisnes Perlu Tahu

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.1″ hover_enabled=”0″][et_pb_row _builder_version=”4.4.1″ custom_padding=”88px|||||” hover_enabled=”0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.1″][et_pb_text _builder_version=”4.4.1″ hover_enabled=”0″]

Jika anda merupakan seorang pemilik bisnes  dan menjalankan sebahagian besar kerja-kerja marketing menggunakan platform digital,

apa metrik paling penting yang perlu anda lihat?

Tak efisien kalau anda sebagai pemilik bisnes nak monitor semua metriks.

Jadi, ini merupakan cadangan 4 metrik penting yang anda perlu lihat sebagai pemilik bisnes.

1. Coneversion Rate

Conversion rate ialah berapa peratus jumlah visitor atau leads yang melakukan action seperti goal yang anda tetapkan.

Ia bukan semestinya bergantung pada jumlah pelanggan sahaja.

Setiap matlamat berbeza mempunyai benchmark berbeza. Dan setiap bisnes juga tak sama convertion rate nya, bergantung pada niche bisnes anda.

Tapi, jika anda menjalankan bisnes secara e-commerce, convertion rate yang anda perlu target kebiasaannya adalah sekitar 2% atau lebih

 

 

2. Cost per Lead (CPL),

Return on Ad Spend (ROAS), & Overall ROI

Cost per lead ialah kos yang anda perlu keluarkan untuk mendapatkan 1 leads.

Ini bergantung kepada pelbagai faktor seperti niche bisnes anda, jenis campaign yang dijalankan, harga produk dan sebagainya.

Untuk permulaan, anda mungkin boleh merujuk kepada benchmark dalam industri niche bisnes anda.

Namun, setelah beberapa lama menjalankan kempen digital marketing, anda seharusnya boleh menetapkan benchmark bagi bisnes anda sendiri.

ROAS ialah berapa pulangan jualan dari kos iklan yang anda belanjakan, dan bukannya untung.

ROAS juga bergantung kepada niche dan jenis kempen yang anda jalankan serta beberapa lagi faktor lain.

Kebiasannya, anda boleh target ROAS sekitar 200%-300%.

Bermakna, jika anda membelanjakan RM100 untuk pengiklanan, anda seharusnya boleh mendapatkan jualan sekitar RM200-RM300.

Overall ROI adalah antara metrik paling penting dalam menjalankan bisnes.

ROI ialah satu metrik untuk mengukur berapa untung yang anda dapat dari jumlah kos iklan yang telah dibelanjakan.

 

 

3. Channel Growth

Sebagai pemilik bisnes, adalah sangat berisiko untuk bergantung kepada 1 jenis channel marketing sahaja.

Namun, jika anda sudah mempunyai beberapa channel marketing, adalah penting juga untuk meneliti performance setiap channel.

Ini boleh dilakukan dengan menganalisis growth bagi setiap channel.

Kemudian, anda boleh menentukan aktiviti marketing mana yang mendatangkan hasil dan yang mana tidak.

 

 

4. Ranking SEO di Google

Tak keterlaluan jika dikatakan, ranking SEO Google menggambarkan impression prospek terhadap bisnes anda.

Ini kerana Google menggunakan algorithm nya yang tersendiri untuk menentukan ranking SEO website anda.

Jadi, ini juga merupakan salah satu metriks penting yang anda perlu pantau.[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.4.1″ hover_enabled=”0″][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Categories
Uncategorized

3 Jenis Media Yang Bisnes Anda Perlukan

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]Biasanya, bisnes SME fokus kepada satu jenis media sahaja. Hakikatnya, media lain juga penting supaya bisnes anda boleh berkembang.

 

3 jenis media untuk bisnes tersebut ialah

  1. Earned media
  2. Owned media
  3. Paid media

media bisnes

 

Dengan mengabungkan 3 jenis media ini, mudah untuk anda mendapat prospek untuk bisnes anda. 3 jenis media ini akan saling bantu membantu dalam marketing funnel anda yang akan membawa prospek dari fasa awareness ke fasa consideration hingga ke fasa action.

 

3 Jenis Media Bisnes

 

1. Earned media.

 

Earned media ialah apa yang orang ramai cakap tentang bisnes anda (word of mouth).

Biasanya, ianya disiarkan oleh mereka yang pernah menggunakan produk atau servis anda.

Anda boleh mendapat earned media dengan sebutan akhbar, maklum balas positif daripada orang ramai di blog dan rekomendasi oleh orang ramai di media sosial.

Di bawah ini adalah contoh earned media untuk produk Mesotropin.

 

earned media

 

Anda juga boleh mudah mendapat earned media dengan menghubungi pihak media untuk berkongsi kepakaran anda di platform media mereka.

Jika anda pakar dalam sesuatu bidang dan berkongsi kepakaran anda di media sosial, wartawan dan penulis akan memberi kredit kepada anda jika maklumat yang anda kongsikan digunakan dalam artikel mereka.

Malah, kehadiran media sosial akan mudah tular kerana orang ramai suka share maklumat.

Ini akan membina kredibilit dan trust terhadap bisnes anda.

Earned media ini akan mudahkan orang ramai tahu tentang kewujudan bisnes anda.

 

2. Owned media

 

Owned media pula ialah media yang anda bina sendiri dan berada dalam kawalan anda.

Sebagai contoh, laman web anda, blog dan akaun sosial media anda.

Semakin banyak owned media anda, semakin mudah orang ramai untuk mengetahui tentang kehadiran bisnes anda.

owned media

 

Penting untuk anda berkongsi kepakaran anda dalam owned media anda supaya mereka akan berterusan mengunjungi owned media anda apabila mereka mencari maklumat.

Selain itu, sangat penting untuk anda optimasikan artikel anda di owned media untuk search engine optimization supaya orang ramai mudah mencari anda.

 

3. Paid media

 

Paid media pula ialah platform yang anda perlu bayar untuk mempromosikan bisnes anda.

Sebagai contoh, Facebook Ads, Google Ads, Twitter Ads dan sebagainya.

 

paid media

 

Dengan membayar kepada platform ini, lebih banyak orang akan mula mengetahui tentang kewujudan bisnes anda.

Facebook adalah cara termudah untuk anda mudah dikenali ramai malah anda boleh sasarkan kepada orang yang anda nak mengikut niche anda.

Sebagai contoh, anda memiliki bisnes menjual peralatan memancing ikan, anda boleh sasarkan iklan kepada kaki pancing dengan menggunakan setting yang betul.

 

Kesimpulan

 

Terdapat 3 media yang sebuah bisnes perlukan. Sebuah bisnes tidak seharusnya bergantung sepenuhnya pada satu media sahaja. Malah, anda boleh mengabungkan media ini agar orang lebih ramai orang tahu tentang kewujudan bisnes anda.

 
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Categories
Uncategorized

Cara Buat Kajian Customer Avatar Yang Ramai Orang Terlepas Pandang

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Kajian customer avatar adalah kajian yang sangat penting.

Ianya akan membantu anda membuat copywriting dan iklan yang boleh buat pulangan.

 

Kajian customer avatar ini sangat penting sehingga syarikat besar sanggup membelanjakan wang yang besar untuk hire servis bagi membuat kajian customer avatar untuk mereka.

 

Jadi, hari ni saya nak share bagaimana anda boleh buat kajian customer avatar.

Buat kajian customer avatar

 

1. Melayari blog dan forum

 

Buat carian di google untuk blog dan forum yang berkaitan dengan masalah yang anda selesaikan.

Sekiranya anda menjual produk kurus, taip di Google – blog kurus atau blog gemuk, forum kurus atau forum gemuk.

Untuk lebih advance, anda boleh taip dalam bahasa Inggeris kerana blog dan forum bahasa Inggeris ada banyak. Daripada blog dan forum, anda boleh tahu apa luahan dan perkataan digunakan oleh customer avatar anda semasa bercakap tentang masalah mereka.

forum

 

 

 

2. Melayari amazon.

 

Amazon.com ialah ecommerce yang paling top di dunia.

Biasanya, pelanggan Amazon meninggalkan review setelah membeli.

Anda boleh mencari produk yang menyelesaikan masalah yang sama seperti produk anda.

Dari sini, anda boleh tahu apa yang menyebabkan mereka suka dan tidak suka dengan produk tersebut.

Ini memudahkan anda untuk tahu apa sebenarnya yang mereka nak produk anda selesaikan.

 

 

3. Facebook profile.

 

Lihat di page pesaing anda dan lihat pada mereka yang engage pada page anda.

Lihat pada profile page mereka dan kaji apa kesukaan mereka.

Dengan melihat pada profile page mereka, anda boleh tahu apa demografik mereka sama ada mereka bekerja atau tidak, berapa umur mereka dan apa jantina mereka.

 

 

4. Dapatkan maklumat daripada pelanggan.

 

Tiada cara lain yang lebih baik daripada bertanya terus kepada pelanggan anda.

Daripada pelanggan yang telah membeli, mesti ada yang repeat order dan membuat referal kepada rakan mereka.

Kenalpasti pelanggan tersebut dan buat temu janji untuk berjumpa atau hubungi mereka melalui telefon.

Tanya mereka dulu apa masalah mereka dan apa kesan diperoleh selepas mendapatkan produk.

Tanya apa ketakutan mereka yang membuatkan mereka tidak boleh tidur malam.

 

 

Kesimpulannya

 

Kajian customer avatar sangat penting sebelum memulakan kempen pemasaran.

Tanpa membuat kajian dengan mendalam, susah untuk kita sampaikan mesej pemasaran yang betul.

Malah, iklan susah untuk convert dan kos iklan akan menjadi mahal.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]